Ejerdynamik

Ejerdynamik i små og mellemstore virksomheder (SMV’er)

Mange SMV'er oplever på et tidspunkt i virksomhedens livscyklus ændringer i ejerkredsen i form af nye, udskiftning eller exit af medejere, og at dette giver anledning til problemer, som kan påvirke samarbejdet mellem ejerne og virksomhedens udvikling i negativ retning. 

Dette projekt vil skabe en dybtgående indsigt i ejerlederes motivation for og forberedelse på ændringer i ejerkredsen, samt undersøge, hvordan virksomheden efterfølgende udvikler sig økonomisk, ledelsesmæssigt og i forhold til samarbejdet mellem ejerne. 

Behovet for at udvide sin ejerkreds kan opstå af forskellige årsager, f.eks. som led i et flydende generationsskifte, for at skaffe nødvendig finansiering af virksomhedens vækst, eller som led i at fastholde eller tiltrække dygtige medarbejdere.

Uanset årsagen medfører en udvidelse af ejerkredsen store forandringer og man bør derfor nøje overveje konsekvenserne af en sådan beslutning, herunder at man skal dele kontrollen over virksomheden med andre og blive enig med andre om emner som virksomhedens forretningsstrategi, risikoappetit, krav om rapportering, arbejdsindsats og så videre.

Ambitionen for projektet er at bidrage med kortlægning af de juridiske instrumenter, der hjælpe med de problemstillinger som kan opstå ved ændringer, ligesom målet er at udarbejde guidelines og værktøjer til forberedelse af en ændring i ejerkredsen.

Hvad er udgangspunktet?

Der findes ingen samlet viden om hverken ejerlederes motivation for og forberedelse af ændringer i ejerkredsen eller om, hvordan virksomhederne efterfølgende udvikler sig.

Der er derfor inden projektets opstart gennemført en række kvantitative og kvalitative undersøgelser blandt ejerledere, deres bestyrelser og advokatfirmaer for dels at få bekræftet relevansen af projektet dels at få dybere indsigt i hvilke problematikker projektet bør behandle.

En af undersøgelserne* viste at i 34 % af de ca. 1200 adspurgte virksomheder, som havde haft ændringer i ejerkredsen, efterfølgende oplevede udfordringer forårsaget af ændringen.

Hvordan gør vi?

Projektet er bygget op om tre centrale forskningsspørgsmål, hvor det første omhandler, hvad der forårsager ændringer i ejerkredsen, og hvem der overtager kapitalandelene. Dette spørgsmål studeres empirisk ved at kombinere dybdeinterviews blandt ejerledere med survey-undersøgelser.

Dernæst ser vi på, hvordan ændringer i ejerkredsen efterfølgende påvirker virksomheden økonomisk og ledelsesmæssigt samt ejerne imellem. Dette gøres ved at foretage stikprøver og analysere data indsamlet via offentlige myndigheder.

Som sidste led i forskningen dykkes ned i, om og hvordan reguleringsmæssige mekanismer kan hjælpe med at skabe bedre rammer for en ny ejerstruktur. Her tages udgangspunkt i det som allerede anvendes i kontraktpraksis og et større antal ejeraftaler og vedtægter indsamlet via advokater vil blive analyseret.

Analysen suppleres med empiriske undersøgelser i form af interviews med ejerledere, investorer og med en række advokater.

Output

Projektet, som er startet op i september 2019 forventes afsluttet maj 2022. Herefter udvikles værktøjer og guidelines som dels formidles løbende dels via en konferencen i starten af 2023.

De udarbejdede værktøjer bliver testet på små og mellemstore virksomheder for at sikre, at Center for SMV's målsætning om at ’sætte teori på praksis og praksis på teori’ også opfyldes i dette projekt. Trykprøvningen bliver med deltagelse af nogle af de virksomheder, der interviewes i projektet samt deltagere på bestyrelsesuddannelserne.

Resultater af projektet kan bl.a. følges her på siden og via centrets LinkedIn side.

Nyheder

Ændringer i ejerkredsen i form af udvidelse kan opdeles i tre faser; Før, Under og Efter, og som hver især kan have stor betydning for, om udvidelsen lykkes, eller om parterne efterfølgende støder ind i forskellige problemer.

Samtidig ser vi at en succesfuld udvidelse af ejerkredsen kræver, at ejerlederen og den potentielle nye medejer forholder sig konstruktivt til følgende 3 K’er; (tab af) kontrol, konsensus og kompromis.

Læs mere om, hvad projektet indtil nu har kunne konkludere her