Sonja Perkovic modtager 2.874.201 kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond
Adjunkt Sonja Perkovic fra Institut for Virksomhedsledelse har modtaget en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond under Inge Lehmann-programmet til sit projekt om hormonforstyrrende stoffer.
Vi bliver dagligt udsat for hormonforstyrrende stoffer, som for eksempel de såkaldte PFAS stoffer, gennem fødevarer og andre produkter, som påvirker hormoner i kroppen. Hormonforstyrrende stoffer er med til at øge risikoen for en række lidelser såsom nedsat frugtbarhed, overvægt og kræft. På trods af dette undervurderer mange mennesker risikoen ved hormonforstyrrende stoffer sammenlignet med eksperter. Men hvorfor egentlig?
I projektet: "Using cognitive biases to increase risk perceptions of endocrine-disrupting chemicals: ReBIAS” vil adjunkt Sonja Perkovic derfor undersøge, om dette skyldes kognitiv bias (systematiske fejl i vores beslutningsprocesser). Gennem samarbejde med social- og sundhedsvidenskabelige eksperter, vil projektet identificere, hvilke kognitive bias der får os til at over- eller undervurdere risikoen ved hormonforstyrrende stoffer. Målet er at få folk til at forstå, hvor store risici der er ved hormonforstyrrende stoffer. Derfor vil forskerne identificere, hvad årsagen er til, at det ofte fejlvurderes og finde frem til, hvad der vil give en mere reel opfattelse af risikoen. Sonja Perkovic forventer, at projektet kan være med til at forbedre vores risikoopfattelse og risikoadfærd i forhold til hormonforstyrrende stoffer og dermed forbedre vores sundhedstilstand.
Om Inge Lehmann-programmet
Inge Lehmann-programmet er en del af den politiske aftale om fordeling af forskningsreserven i 2022.
Programmet er åbent for alle fagområder og for både mænd og kvinder, men gennem dispensation efter ligestillingslovens § 3 vil DFF som udgangspunkt vælge kvindelige ansøgere over mandlige i tilfælde af lige kvalifikationer mellem to ansøgere, dog således at der foretages en objektiv vurdering, hvor der tages hensyn til alle særlige kriterier vedrørende ansøgerne, uanset køn.
Med aftalen om fordeling af forskningsreserven i 2022 er der afsat 80 mio. kr. til Inge Lehmann-programmet. Fratrukket administration af midlerne, er der 78,8 mio. kr. til udmøntning af midlerne. 221 forskere har ansøgt om midler og 28 har fået bevilling. Succesraten er dermed på 13 procent målt på antal ansøgninger og 14 procent målt på beløb.
Læs mere om Danmarks Frie Forskningsfond