Pilotforløb med 17 virksomheder (afsluttet)

Pilotprojekt med 12 virksomheder

Pilotforløb om digitale forretningsmodeller i Smart Home afsluttet

17 virksomheder arbejdede i 2018/2019 med Smart Home markedet, kunder og deres virksomheds plads i Smart Home økosystemet.

  • Er kunderne klar til at købe mine produkter, hvis jeg kobler dem op på internettet og mobilen?
  • Hvilke nye forretningsmuligheder vil det skabe for os, hvis vores produkter begynder at kommunikere med os og med andre produkter?
  • Hvordan finder jeg ud af, hvem jeg skal alliere mig med i sådan et nyt set-up?
  • Er min virksomhed overhovedet klædt på til at udvikle, sælge eller servicere digitale produkter, når vi nu er vant til at sælge traditionelle fysiske produkter til private hjem?

Spørgsmålene står i kø hos virksomheder, der overvejer, om de skal gå ind på Smart Home markedet. For mange vil det være en stor beslutning og investering at udvikle en digital dimension af ellers fysiske produkter, så det er vigtigt at have et gennemarbejdet beslutningsgrundlag og en god forståelse for det nye marked og kundernes forventninger.

Derfor udvikler vi i dette projekt et innovationsforløb, hvor virksomhederne kan få den nyeste viden om Smart Home markedet og komme til at arbejde med deres egen virksomheds strategi. 

Forløbet består af 4 heldagsworkshops – såkaldte Living Labs – hvor virksomhederne kommer igennem en udviklingsproces og en række foredrag fra forskere, konsulenter og virksomheder i branchen. Foredragene har foregået i en række masterclasses eller som en integreret del af Living Labs.

Pilotprojekter 

12 virksomheder har deltaget i udviklingen af forløbet hen over vinteren 2018/2918. 5 virksomheder deltog i et ekstra forløb i foråret 2019. Virksomhederne kommer fra vidt forskellige brancher. 

 ”Det er vigtigt for et godt forløb, at deltagerne er trygge ved hinanden og kan tale om også strategiske emner uden at skulle bekymre sig om, at der sidder en konkurrent med ved bordet,” fortæller Professor Børge Obel, der er leder af Smart Home projektet.

 Ved at blande brancherne kommer der også helt andre diskussioner og ideer frem end ellers.

”Det fælles for alle er kunderne og deres behov, og pludselig piblede nye ideer på tværs frem” fortsætter Marie Rørdam Fenger, Senior Digital Innovation Specialist fra Alexandra Instituttet, der står for Living Lab processerne. ”Nogle af virksomhederne begyndte sågar at se hinanden som mulige fremtidige samarbejdspartnere.”

Holger Søe Plougsgaard, Product Development Director fra Pressalit, er enig:

”At være en del af Living Lab har givet os et fantastisk indblik i den digitale udvikling i både Danmark og den brede verden. Især den brede viden om andre brancher end vores egen, samt muligheden for at samarbejde med disse, har givet os ny og brugbar inspiration. Det har været inspirerende at arbejde sammen med dygtige mennesker fra helt andre brancher og ikke mindst at se nye muligheder sammen med dem.”

Pilotprojekteterne er blevet evalueret, og konceptet tilpasset på baggrund af erfaringerne fra de to pilotforløb.

Erfaringer


At være en del af Living Lab har givet os et fantastisk indblik i den digitale udvikling i både Danmark og den brede verden. Især den brede viden om andre brancher end vores egen, samt muligheden for at samarbejde med disse, har givet os ny og brugbar inspiration. Det har været inspirerende at arbejde sammen med dygtige mennesker fra helt andre brancher og ikke mindst at se nye muligheder sammen med dem.”

Holger Søe Plougsgaard, Product Development Director,
Pressalit A/S

Smart Home pilotvirksomheder


El-installation: Arne Hald A/S 

Konsulent: Design-People

Vinduer: Inwido

Sikkerhed: Jansson Alarm 

Vand/varme måling: Kamstrup

VVS installation: Mogensen VVS Comfort

Garagedøre: Naasau Door

Connectivity: Niko Home Control

Bad og toilet: Pressalit

IoT solution: Seluxit 

El installation: Uggerly Installation 

Højtalere: Vifa Denmark A/S 


Smart Home Projekt på Aarhus BSS Dennis fra Uggerly præsenterer nogle af deres løsninger de har fået gennem projektet.
Smart Home Projekt på Aarhus BSS Dennis fra Uggerly præsenterer nogle af deres løsninger de har fået gennem projektet.
Smart Home forløb giver strategisk afklaring og kundeindsigt Niko Home Control har nu et klarere billede af både egen rolle i markedet og kundernes forventninger